Yangın kapısı önemsiz gibi gözüksede yangın anında önemli bir faktöre sahiptir. Kapının İtfayenin belirlemiş olduğu zaman kadar yangın geçirmesini engeleyebilmelidir. Alev geçirme işlemi dışında yangın olan ortamdan duman ve gaz geçmesinş önleyecek fitil sistemine sahip olmalıdır.
Resmi Gazetede yangın kapısını şu şekilde tarif edilmiştir.
Yangın kapısı: Bir yapıda kullanıcılar, hava veya nesneler için dolaşım imkânı sağlayan, kapalı tutulduğunda duman, ısı ve alev geçişine belirli bir süre direnecek nitelikteki kapıdır.
Yangın kapısı, bir binada veya yapının acil durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmış özel bir kapı türüdür. Yangın kapıları, yangın sırasında insanların güvenli bir şekilde binayı terk etmelerine ve itfaiye ekiplerinin yangını kontrol etmelerine yardımcı olmak için kullanılır. Yangın kapıları genellikle yangın dayanımı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır, bu da yangının yayılmasını sınırlamaya ve bina içindeki güvenli bölgeleri korumaya yardımcı olur. Ayrıca, yangın kapıları genellikle otomatik kapanma mekanizmalarına sahiptir, böylece yangın alarmı veya yangın dedektörleri devreye girdiğinde otomatik olarak kapanarak yangının yayılmasını engellerler. Bu kapılar genellikle acil kaçış yollarında ve yangın riski olan bölgelerde bulunur.